Vill ni veta vad som händer hos oss just nu så finns vi mer uppdaterade på Facebook - Nytorp2089

Välkommen att följa och gilla oss där!

 

Vår gård ~ Nytorp

Vi - Jessica, och Peter - Köpte denna gården i april 2010. När vi övertog gården hade den inte varit bebodd på över 40 år och det fanns massor som behövdes göras innan vi kunde flytta hit!

I juni 2011 flyttade vi så äntligen till gården tillsammans med våra barn, vår hund, katt och våra höns.

Vi har byggt om, byggt till och renoverat och åter renoverat! Då gården är från 1800-talet från början, så har en renovering här lika många gånger varit en restaurering då vi vill bevara det gamla i huset. Vi har tagit fram båle-väggar och takbjälkar i det gamla huset och försökt bygga så "gammalt" som möjligt i de delar vi har behövt bygga till och om. Djuren har kommit efterhand och det har varit mycket byggande även till dem.

 

Tja, så här snygg blir man när man kelar med en gris med dyngpöl

Vem är vi då och vad gör vi?

Jessica, frun i huset, är den som har det största ansvaret för djuren och grödorna. Att ha hand om djuren innebär att på morgonen gå "djurrundan" och ge alla djur mat och vatten. Att kela lite med alla djur som vill bli kelade med och kolla så att allt är bra med dem alla. Att efter behov hålla rent till dem, flytta hagar, göra om inhängnader och om oturen är framme ta hand om de djur som blivit sjuka eller skadade.

Att hand om grödorna innebär att planera vad som ska sås, vilka grönsaker vi ska så, att så grönsaker och att hålla ordning på rabatterna. Det innebär också att ta frö av det som finns här på gården, dels så att vi kan sälja dessa, men även så att vi har att plantera av nästa år.

I vårt försök att göra gården självförsörjande innebär det ju att alla sätt att ta till vara på vad gården har att ge är att utnyttja.

 

Peter - mannen i huset- är den som är först och främst fordonsansvarig för våra fordon här på gården. Det är allt från våra bilar till traktor och gräsklippare.

Detta innebär att hålla alla fordon rullade och servade. Att traktorn fungerar när den ska och att pressen knyter banden som den ska.

Han har även det största ansvaret i markberdningen, dvs att plöja, harva och så.

 

 

 

 

 

En helt ovärderlig hjälp har och har vi haft av farfar Bertil.

Han har hjälpt oss med allt från att bygga/renovera till att förklara om när och var det ska sås och skördas.

Vilka inställningar som ska göras på plogen och även varit på akututryckning hit för att mata djuren.

Alla människor och djur på gården vet att när farfar kommer hit då är det lugnt och tryggt.

Kontakta oss på mail: info@nytorp2089.se eller tele 0731-802677

Vi har F-skatt. Org nr 7204234079